In memoriam: Gerrit ‘Boeke’ Hoekstra (1946-2018)

Geplaatst op 30 augustus 2018 | 1e elftal

Ons bereikt het droevige bericht dat op 72-jarige leeftijd is overleden ons oud-speler, oud-jeugdtrainer en oud-bestuurslid Gerrit ‘Boeke’ Hoekstra.

Gerrit maakte in de jaren 60, 70 en 80 furore als middenvoor in ons eerste eltal. Hij maakte in 1962 zijn debuut op 16-jarige leeftijd in een uitwedstrijd tegen Leeuwarder Zwaluwen en maakte direct de winnende treffer.

Boeke was een doelpuntenmaker pur sang. In negentien seizoenen maakte hij meer dan 250 doelpunten voor Harkemase Boys. In die periode speelde Harkemase Boys lange tijd op het hoogste niveau in het zaterdagvoetbal. De Harkiten waren voor ploegen uit heel Nederland een gevreesde tegenstander, mede vanwege de man die ze voorin hadden lopen: Gerrit Hoekstra.

Een van Boeke’s meest spraakmakende wedstrijden was op 10 april 1965. Harkemase Boys speelde toen thuis tegen Voorwaarts uit Vriezenveen. De wedstrijd eindigde in 6-5 en alle doelpunten van de thuisclub kwamen op naam van Gerrit Hoekstra. Een jaar later scoorde Boeke op bezoek bij Workum (5-7) opnieuw zesmaal.

Na het seizoen 1978/1979 nam Boeke afscheid van Harkemase Boys 1, omdat hij de verre uitwedstrijden beu was. Daarna ging het slecht met Harkemase Boys en na een halfjaar afwezigheid werd hem gevraagd om terug te keren. Dat deed hij. In de zomer van 1981 hield Boeke definitief op als voetballer bij Harkemase Boys. Hij werd speler-trainer bij Opende.

In 1986 kwam Gerrit terug bij Harkemase Boys als jeugdtrainer. In 1995 werd hij bestuurslid. Dat bleef hij tot 2000. Als bestuurslid maakte hij dus de terugkeer van Harkemase Boys op het hoogste niveau mee, met het kampioenschap in 1997. Na zijn tijd als bestuurslid bleef Boeke betrokken: lang bezocht hij alle thuis- en uitwedstrijden van het eerste elftal. Na een beroerte in 2009 moest hij de uitwedstrijden laten schieten, maar op De Bosk kwam hij nog wel vaak.

We zijn Gerrit dankbaar voor al het moois wat hij Harkemase Boys heeft gebracht. Hij behoort tot ‘de groten’ in de rijke historie van onze club.

Harkemase Boys wenst de familie van Gerrit veel sterkte met de verwerking van dit grote verlies.

Gebruik Facebook om te reageren...

Deel De Boys met je vrienden...

Comments are closed.