Jens Jurn Streutker: van toptalent bij SC Heerenveen tot sterkhouder bij Harkemase Boys

Geplaatst op 6 juli 2018 | 1e elftal

Hij was een supertalent bij sc Heerenveen en een vaste naam in de jeugdelftallen van het Nederlands elftal. Hoewel alle aspecten aanwezig waren voor een prachtige carrière in het profvoetbal, speelt Jens Jurn Streutker inmiddels in de Derde Divisie met Harkemase Boys. Hij vertelt over de keuze voor zijn gezin en kritiek van de jeugdtrainers van sc Heerenveen. “Misschien had ik het anders wel gered.”

Wie Streutker ziet spelen bij Harkemase Boys, ziet een man die op zijn plek is. De centrale verdediger straalt geluk uit. “Het gaat zeker goed. Misschien is het anders gelopen dan veel mensen hadden verwacht, maar ik voel me er goed bij. Ik zit lekker in mijn vel.” Ver weg van de spotlights waar zijn voormalige teamgenoten bij Oranje zoals Davy Klaassen, Adam Maher en Jürgen Locadia zich in bevinden. “Ik had het ook heel vet gevonden om nu in de Eredivisie te spelen, maar het is niet zo dat ik er vaak aan terugdenk.”

Marcel Keizer

Het is de voetbalwereld in een notendop. Talenten schieten met komeetvaart omhoog, maar als ze niet aan de verwachtingen voldoen verdwijnen ze nog sneller van het toneel. “Het is wrang, maar je merkt inderdaad al vroeg dat het gewoon heel snel kan gaan. Eerst werd ik door sc Heerenveen uitgeleend aan Heracles Almelo en dat ging best goed. Ik genoot van de Eredivisie en hoopte op mijn definitieve doorbraak. Maar al snel kwam ik erachter dat het bij Heerenveen niet ging lukken.” NEC wilde hem lenen en leek daarmee Streutker uit de brand te helpen. “Maar sc Heerenveen wilde niet meewerken aan een verhuur en dus ging dat niet door. Een half jaar later werd ik alsnog verhuurd. Ditmaal aan MVV, maar dat werd geen succes.”

Maar Marcel Keizer zag wel wat in de lange verdediger en bood hem een contract aan bij FC Emmen. “Daar ging het eigenlijk best aardig. Ik speelde vrijwel alles en de kans was groot dat ik zou blijven. Totdat bekend werd dat Keizer naar Cambuur zou vertrekken.” Diens opvolger Dick Lukkien zag het niet zitten in Streutker en daarmee eindigde zijn avontuur als profvoetballer. “Ik vond het wel gek dat er in Nederland helemaal geen interesse meer was. Er waren wel buitenlandse clubs die me wilden hebben, maar dat zag ik niet zitten. Je moet dan denken aan clubs uit Roemenië, Cyprus en Finland.”

Streutker kent de verhalen van voetballers die in verre oorden bij een louche voorzitter maandenlang achter hun geld aan moeten. “En die gok wilde ik niet nemen. Dat komt ook omdat ik een vriendin en twee kinderen heb. Ik vond dat ik voor hun moest kiezen. Als ik alleen was geweest had ik de gok misschien genomen, maar nu heb ik voor mijn gezin gekozen.” Een besluit waarvan de voormalig jeugdinternational geen spijt kreeg.

Feestjes

Bij Harkemase Boys voelt Streutker zich als een vis in het water. Tijdens de wedstrijden geeft hij de volle honderd procent, maar daarna is er ruimte voor ontspanning. “Dat ligt me erg goed. Mijn mentaliteit in het veld is altijd goed geweest, maar op mijn houding naast het veld kreeg ik veel kritiek.” De jeugdtrainers van sc Heerenveen zagen met lede ogen aan dat hun toptalent het krachthonk bijna altijd links liet liggen. “Dat is niks voor mij. Misschien leefde ik wat dat betreft niet genoeg voor het voetbal.”

Naast het veld was de sterkhouder van Harkemase Boys (ook) een gangmaker. “Ik was altijd in voor een lolletje en deed graag leuke dingen met vrienden. Daarnaast hield ik ook van een feestje en dat liet ik niet schieten omdat ik toevallig bij een profclub speelde.” Terwijl een groot gedeelte van zijn medespelers alles op alles zette voor hun profdroom, was Streutker ook bezig leuke dingen naast het voetbal. “Daar baalden ze van bij Heerenveen. Misschien had ik het wel gered als ik alles voor het voetbal had gegeven, maar ik heb van geen enkele keuze die ik gemaakt heb spijt.”

Na zijn carrière als profvoetballer moest hij op zoek naar een baan. Al snel kwam hij terecht bij een meubelzaak. “Waar ik in eerste instantie veertig uur per week ging werken. Dat in combinatie met het voetballen bij Harkemase Boys eiste zijn tol.” Streutker had het zwaar en merkte dat zijn nieuwe drukke bestaan invloed had op zijn ontwikkeling als voetballer. “Ik had meestal maar één vrije dag in de week en verder was ik constant aan het werk. Het is een heel ander leven dan mijn tijd als profvoetballer.”

Maar niet per se een minder leuk bestaan. “De sfeer op het sportpark bij Harkema is zeker niet minder dan bij de meeste clubs in de Jupiler League. Bovendien speel ik op een heel aardig iveau en kan ik daarnaast ook nog eens werken.” Toch balen ze er bij sc Heerenveen van dat één van hun grootste beloftes nooit wist door te breken. “Natuurlijk had ik dat ook graag gewild. Aan de ene kant zou ik graag willen weten wat er was gebeurd als ik er volledig voor was gegaan. Maar aan de andere kant is het goed zo, ik sta achter de keuzes die ik heb gemaakt.”

Dit interview is een productie van ELF Voetbal. De jaarlijkse Nationale Voetbalgids van ELF Voetbal verschijnt over enkele weken, met daarin ook een overzicht van de nieuwe selectie van Harkemase Boys.

Gebruik Facebook om te reageren...

Deel De Boys met je vrienden...

Comments are closed.