Harkemase Boys op schot in Friese derby

Geplaatst op 23 april 2018 | 1e elftal

De Friese derby tussen ONS Sneek en Harkemase Boys heeft een mooie zege opgeleverd voor de Harkiten. De ploeg van Henk Herder won met 2-5 op het Zuidersportpark. Door de zege is het verschil met de ‘onveilige’ plekken nu elf punten.

De Harkiten schoten uit de startblokken, geholpen door defensief geschutter van ONS Sneek. De thuisploeg verwerkte tot drie keer toe de bal niet goed. Bij die derde keer was het Jesse Renken die de bal in het doelgebied neerlegde. Serge Fatima ging eronder door, Rein Werumeus Buning schampte ‘m slechts en doelman Barry Ditewig stond uit positie. Berwout Beimers was wel scherp en schoot de bal hard tegen de touwen.

ONS moest na de vroege achterstand op zoek naar de gelijkmaker. Het duurde even voordat de ploeg van Chris de Wagt het Harkemase Boys echt moeilijk maakte, maar naarmate de eerste helft vorderde, drong ONS wel steeds meer aan. Erick Jansema moest ingrijpen nadat Genridge Prijor goed was weggedraaid langs Jens Jurn Streutker en Kevin Mennega. Een hard afstandsschot van Patrick Amels leverde de doelman niet veel problemen op. Aan de andere kant hobbelde een poging van Johnny de Vries een paar centimeter langs de verkeerde kant van de paal.

Bij een corner, tien minuten voor rust, was het wel weer raak voor de bezoekers. Net als een week eerder gaf Mennega de corner kort op Jesse Renken, die ‘m vervolgens teruglegde. Mennega bracht de bal daarna in. Vorige week stond Henny Bouius vrij om af te ronden. Hij kreeg van ONS extra aandacht, maar Beimers schudde Werumeuns Buning van zich af kopte tegendraads binnen.

Harkemase Boys op rozen, maar vroeg in de tweede helft maakte ONS Sneek de spanning terug. Amels combineerde op het middenveld met Samir Merraki en gaf vervolgens een knappe bal op Genridge Prijor, die uit de rug van Kellian van der Kaap kwam en de bal achter Jansema schoof.

Tien minuten later herstelde Harkemase Boys de marge weer. Robert Stelpstra, tegen ONS niet trefzeker maar wel belangrijk, kopte de bal door op Berwout Beimers aan de linkerflank. Die legde Klaas de Vries in de luren met tempoversnellingen, waarna hij de bal voor kon geven. Daar stond Ezra Schrijver op de goede plek om de 1-3 in te koppen.

Even later kreeg Schrijver de kans om de wedstrijd te beslissen, nadat Ditewig in een duel met Stelpstra naar de grond ging. Schrijver schampte de bal slechts. Stelpstra scoorde vervolgens wel, na slecht verdedigen van Fatima, maar bij het afronden beging de Harkemase Boys-spits een overtreding.

Zo bleef ONS in de wedstrijd en twintig minuten voor tijd werd het toch opnieuw spannend. Merraki verslikte zich bijna in z’n eigen bewegingen, maar gaf daarna wel een geniale steekbal op Curty Gonzales. De speler om wie zo veel te doen was de afgelopen weken bracht z’n ploeg tot op 2-3.

Maar weer wachtte Harkemase Boys niet lang om de voorsprong te vergroten. Stelpstra kopte ditmaal door op Bouius, die de rechterflank opzocht. Daar gaf hij de bal aan Schrijver, die ‘m vervolgens voorslingerde. Voor de zoveelste keer deze wedstrijd zag ONS er daarna niet goed uit achterin. Amels legde de bal panklaar voor Beimers, die rustig bleef en na een aantal schijnbewegingen afrondde.

In de laatste minuut maakte Van der Kaap de uitslag nog mooier voor de Harkiten. Johnny de Vries ging ervandoor op rechts na een lange bal van Dennis van Duinen. De Vries bewaarde het overzicht, legde terug op de meegekomen Van der Kaap, die de lamgeslagen ONS-defensie klopte en de einstand bepaalde op 2-5.

Het verschil was niet direct zo groot, maar Harkemase Boys deed voor de tweede week achtereen waar de ploeg eerder regelmatig moeite mee had: de kansen afmaken. ONS verdedigde niet goed genoeg om aanspraak te kunnen maken op punten in deze doelpuntrijke Friese derby.

ONS Sneek – Harkemase Boys 2-5 (0-2) 2. Berwout Beimers 0-1, 35. Berwout Beimers 0-2, 52. Genridge Prijor 1-2, 63. Ezra Schrijver 1-3, 72. Curty Gonzales 2-3, 77. Berwout Beimers 2-4, 90. Kellian van der Kaap 2-5

ONS Sneek: Barry Ditewig; Gustavo van der Veen (46/Jan Dommerholt), Rein Werumeus Buning (83/Iloba Achuna), Serge Fatima, Klaas de Vries; Michael Lanting, Patrick Amels, Samir Merraki (73/Frits Dantuma), Tim Oosterbaan; Genridge Prijor, Curty Gonzales

Harkemase Boys: Erick Jansema; Jesse Renken, Jens Jurn Streutker, Bart de Groot, Kellian van der Kaap; Johnny de Vries, Dennis van Duinen, Henny Bouius; Kevin Mennega (45+1/Ezra Schrijver), Robert Stelpstra, Berwout Beimers

Gebruik Facebook om te reageren...

Deel De Boys met je vrienden...

Comments are closed.